Bejelentés


Aranytömb befektetés


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Arany


Ma már leginkább ékszeralapanyagként jut az eszünkbe, mivel nem korrodálódik.
 
Már az ókorban is bányászták a világ különböző pontjain. A kibányászott arany a kincstárhoz került, ezt dolgozták fel később. 

Magyarországon a középkorban a legfontosabb fizetőeszköz volt.  A pénznem neve is ez volt.
Nagyon fontos szerepet töltött be a világkereskedelemben.


Az újkorban is, amikor megjelentek a bankjegyek, az
országok által kibocsátott pénzmennyiség biztosítéka az aranytartalék volt. 


 


Ahhoz, hogy az ércbõl érdemes legyen aranyat kinyerni, legalább fél gramm mennyiséget kell tartalmaznia tonnánként, de 1 gramm alatt nem szoktak bányát nyitni, sõt, a mûködõ bányákból kinyert érc aranytartalma többnyire 1 és 5 gramm közé esik. A mélymûvelésû vagy kemény sziklába vájt bányáknál az alsó határérték magasabb, általában 3 gramm.


Aranytömbök már emberemlékezet óta készülnek. Viszont az évszázadok alatt  szinte semmit sem változott.  Megtalálható rajta a gyártó saját jele, több századgramm pontosságú súlya, tisztasági foka.
 
Mindig értékálló volt, amióta a világ az világ. Befektetési oldalról nézve mindig megbízható és kiszámítható volt. Az arany értéke a világon mindenhol elismert és garantált, független akár gazdasági helyzettől, akár bármi mástól. Éréke hosszútávon stabil.

Az arany likvid és egyetemlegesen elfogadott fizetőeszköz, amennyiben egy vészhelyzetben lévő országnak likvid forrásra van szüksége.


Az arany kölcsön esetén fedezetül is szolgálhat.  A társadalom bizalmát növeli, ha tudja, hogy a kormánya aranyat is tart. Néhány ország így fejezi ki a hazai valuta egyértelmű támogatását.

Szakértők szerint a magánszemélyeknek is nagy szükségük lenne arra, hogy vagyonuk kb. 5-10%-át aranyban tartsák.


Célszerű lenne kisebb mennyiség folyamatos vásárlása aranytartalék képzésnél, hogy kivédjék a piaci ingadozásokat.

A likviditás pedig egy nagyon fontos szempont. Tudjuk nagyon jól, hogy aki tömbarannyal rendelkezik, az általában nem szűkölködik. Az arannyal még ma is a nap minden percében kereskednek a világon. Egy olyan fizetőeszköz, amely a világon bárhol, bármikor eladható.
 
Az aranyból készült pénzérmék a rúdaranyhoz képest már eleve bírnak fizetőeszköz tulajdonosággal, így a nemzetközi elfogadottságuk még nagyobb.Az arany igen lágy fém, rendkívül jól nyújtható. Egy gramm aranyból 3000 m hosszú huzalt lehet készíteni. Nagy mértékű nyújthatóságán alapszik az igen vékony (0,0001 mm) aranyfüst-lemezek készítése.


Az aranyfüst olyan vékony, hogy a világosság felé tartva a fénysugarak zöldeskék színnel áttetszenek rajtuk. Nyújthatóságán kívül az arany még jól vezeti a hőt és a villamosságot.

Az arany használatban gyorsan kopik, és lágysága miatt nem munkálható meg, ezért az aranyat más fémekkel ötvözik, leginkább rézzel, ezüsttel vagy mindkettővel.


Az aranyötvözetben lévő színarany mennyiségét finomsági fokban határozzák meg. Ez a szám megmutatja, hogy az aranyötvözet anyagának tömegegységében hány ezredrész színarany van. Pl. 750 ezredrész finomság azt jelenti, hogy 1 gramm arany ötvözetben 0,750 gramm a színarany tömege vagy 1000 gramm aranyötvözetben 750 gramm színarany van.

A különböző ötvöző anyagoktól függ az aranyötvözet színe.


Amennyiben az ötvöző anyag teljes mértékben vagy túlnyomó részben réz, akkor az aranyötvözet vörös színű.


Ha a rézen kívül még közel egyforma mennyiségű ezüst is van az aranyötvözetben, akkor sárga, ha túlnyomórészt ezüstöt tartalmaz, akkor az aranyötvözet zöldes színű. Az arany alumíniummal ötvözve ibolyaszínű, vassal kékszínű aranyötvözetet képez.

Az uncia az arany tőzsdéken használt mértékegysége. Az arany árfolyamot az uncia/dollár viszonylatból lehet kiszámolni.


                        1 uncia = 31.103477 gramm
                               1 gramm = 5 karát


Az arany magas árát a ritkasága alapozza meg, hiszen a földkéregnek mindössze 3 milliárdod részét teszi ki ez a fém. 

Az arany a hatalom, a csillogás, a biztonság, a gondtalanság, a fenség, az erõ, a lehetõség szimbóluma. Az arany szexi és csábító, lenyûgözõ és észvesztõ, gyönyörû.


Tudjuk, de nem tudjuk kivonni magunkat a hatása alól.


Ahogy azok a befektetõk sem, akik pár hónapja az ingatlanpiaci válság következményeitõl rettegve akkora keresletet támasztottak, hogy az arany ára történelmi csúcsra emelkedett.

A nehéz idők általában arra ösztönzik a befektetőket, hogy értéktartó eszközökbe fektessenek.


Az arany korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.


A világon eddig kitermelt összes mennyiség elfér egy húszméteres oldalélű kockában, vagy szemléletesebben kifejezve: az Eiffel-torony alsó része alatt el lehetne helyezni. A termelés folyamatosan csökken, a bányák kimerülnek.


Az aranykínálat legnagyobb részét a már korábban kitermelt aranykészletek jelentik, a befektetők érdeklődése is egyre nagyobb.    Vannak olyan közgazdasági elképzelések, hogy a válsából csak egy út fog talán kivezetni, mégpedig az aranystandardhoz való visszatérés.Egy uncia arany ára 2010-re a 2000 dolláros szintre emelkedhet, mert a globális válság mélyebb az előzetesen vártnál.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!